Italienska mandelskorpor - biscotti

Italienska mandelskorpor - biscotti
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Italienska mandelskorpor - biscotti

8 ingredienser

Biscotti är det italienska namnet på dessa knapriga skorpor. De äts efter middagen i Italien och framför allt i Toscana. Där doppas de i ett litet glas sött vitt vin, och som genom ett under förvandlas de till den läckraste dessert. En elvisp är till god hjälp vid baket.

Ingredienser

portioner
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 100 g sötmandel, grovhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker krämigt med elvispens degkrokar. Tillsätt äggen ett i taget och blanda väl. Blanda mjölet med vaniljsocker, bakpulver och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen lite i sänder till äggblandningen och arbeta väl med elvispen. Lägg i mandelhacket.
  2. Rulla en boll av degen och dela den i två delar. Rulla till två rullar, ca 25 cm långa (går bäst på lätt mjölat underlag). Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta ut dem med sidan av handen till två rektanglar, ca 10 cm breda och 1 1/2 cm höga. Grädda i 12–15 minuter.
  3. Ta ut och låt svalna lite, skär sedan 1 cm breda snittar diagonalt över längderna. Lägg snittarna på ugnsgaller med snittsidan upp och grädda ca 12 minuter till. Låt svalna.