Plommonkaka med nötter

Plommonkaka med nötter
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Plommonkaka med nötter

12 ingredienser

Servera den här kakan som den är, lätt ljummen, eller bjud grädde till. Receptet kommer från Slovenien.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 1,25 tsk salt
  • 170 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten, iskallt
  • 750 g plommon, mogna
  • 2 dl strösocker
  • 225 g blandade nötter
  • 0,5 msk malen kanel
  • 0,5 citron, rivet skal av
  • 50 g smör, smält
  • 1 litet ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl och salt i en skål och finfördela fettet i mjölet. Rör ner ägget och vattnet och arbeta snabbt ihop det till en deg, lägg den svalt i 30 minuter. Strimla citronskalet och skär plommonen i 1/2 cm tjocka skivor. Hacka nötterna och lägg dem i en skål, strö över hälften av sockret. Blanda resten av sockret med nötter, kanel och citronskal. Smält 50 g smör.
  2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut varje bit till en 1/2 cm tjock platta, 16 x 12 cm. Klä formen med en degplatta. Fördela hälften av plommonblandningen över, täck med hälften av nötblandningen och skeda över hälften av det smälta smöret.
  3. Lägg över den andra degplattan och fördela resten av plommonen och nötblandningen på degen. Häll över det resterande smöret och lägg till sist över den tredje degplattan, låt 1 cm av degen hänga över formen. Tryck fast och vik upp kanten. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.