Riven äppelkaka

Riven äppelkaka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Riven äppelkaka

9 ingredienser

Kalasgott!

Ingredienser

portioner
  • 175 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl vatten, kallt

Fyllning:

  • 4 äpplen, rivna
  • 100 g mandelmassa, riven
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör, mjukt
  • 2 äggvitor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Arbeta ihop degen med vattnet. Lägg den i plastfilm i kylen 1 tim.
  2. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen. Ställ formen i kylen.
  3. Rör smör och socker pösigt. Blanda med äpple och citron. Vispa vitorna hårt och vänd ned.
  4. Strö mandelmassan i botten av degen. Bred smeten över. Kavla ut restdegen, sporra ut remsor och lägg över. Pensla med ägg.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Lättvispad grädde till.