Kaka med päronhalvor

Kaka med päronhalvor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kaka med päronhalvor

11 ingredienser

En jättegod paj som ser lite kaxig ut på bordet, har du bråttom går det nästan lika bra med konserverade päron till fyllningen.

Ingredienser

portioner
  • 150 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,25 dl vatten

Fyllning:

  • 8 päronhalvor
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse

Sockerlag:

  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 0,5 citron, skivad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Arbeta ihop degen med vattnet och lägg den i plastfilm i kylen 1 tim.
  2. Koka upp sockerlagen. Lägg i päronen och koka dem halvmjuka.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen. Vik en folieremsa över kanten. Förgrädda pajskalet 10 min. mitt i ugnen. Ta bort folien.
  4. Vispa grädden tjock. Tillsätt ägg, socker och majsena.
  5. Lägg ut päronhalvorna över pajen. Slå i gräddkrämen. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.