Hallonformar

Hallonformar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Hallonformar

11 ingredienser

De här små bärformarna kan serveras som dessert eller som små bakelser. Hallon kan bytas mot jordgubbar, blåbär eller björnbär.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 1 ägg

Kräm:

  • 3 dl kaffegrädde
  • 3 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker

Fyllning:

  • ca 1 l hallon
  • 1,5 dl röd vinbärsgelé
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Mixa en smuldeg av smör, socker och mjöl. Arbeta ihop degen med ägget. Lägg den i plastfilm i kyl i 1 timma.
  2. Blanda i allt utom vaniljsocker till krämen och sjud den tjock på svag värme under vispning. Låt den kallna och tillsätt vanilj.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Kläm ut degen i små tartlettformar. Nagga bottnen och grädda dem klara 15-20 minuter.
  4. Smält gelén med vattnet och vispa den slät. Fyll bottnarna med kräm, lägg på hallon och skeda över gelé.