Banankaka med chokladglasyr

Banankaka med chokladglasyr
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Banankaka med chokladglasyr

16 ingredienser

Om du har bananer som blivit väldigt mogna är det här en förträffligt sätt att tillvarata dem.

Ingredienser

portioner
  • 4 bananer, väl mogna
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl mjölk
  • smör att smörja formen med

Glasyr:

  • 100 g mörk choklad
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl florsocker

Till dekoration:

  • bananskivor
  • grädde, vispad
  • färsk citronmeliss
  • kakao

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst i en bunke. Rör i äggen. Mosa bananerna och rör ner dem i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vänd ner mjölblandningen och mjölken i smeten.
  2. Smörj bakformen. Häll i lite mjöl och vänd runt så att det fastnar även på kanterna. Häll i smeten.
  3. Grädda kakan i 40-45 minuter. Låt kallna helt innan glasyren breds på.
  4. Glasyr: Smält chokladen, rör ner smöret och florsockret. Bre glasyren över kakan. Låt kakan glasyren stelna och skär kakan i bitar. Garnera med bananskivor, vispad grädde och citronmeliss. Pudra kakopulver över.