Äppelflan med aprikosgelé

Äppelflan med aprikosgelé
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Äppelflan med aprikosgelé

7 ingredienser

Hemligheten med det här flanet är att hitta syrliga, smakrika äpplen, gärna Gravensteiner eller Signe Tillisch. Då får man den riktiga kontrasten mellan äpplen och aprikos. En matberedare är till god hjälp när du ska göra pajdegen till flanet. Servera kakan ljummen, gärna med kall, löst vispad grädde.

Ingredienser

portioner
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 3 syrliga äpplen
  • strösocker
  • 2 dl aprikosgelé (eller marmelad)
  • florsocker

Gör så här

  1. Häll mjöl och socker i en matberedare och lägg på smöret i några bitar. Kör till en smidig deg, ca 20 sekunder.
  2. Kavla ut degen tunt och klä en stor form med lös botten. Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem ca 3 mm tjockt. Läggi äppelskivorna. Sockra en aning på skivorna. Grädda flanet 25–30 minuter i 200° tills mördegen har fått fin färg och äpplena är mjuka.
  3. Värm aprikosgelén med 1–2 msk vatten och pensla kakan två gånger medan den fortfarande är varm. Hittar du inte gelé kan du ta aprikosmarmelad som körs slät i matberedare eller mixer. Pudra eventuellt över lite florsocker.