Foto: TV4

Prinsesstårta


4

Vill du göra det riktigt enkelt för dig kan du göra tårtan av färdiga bottnar och marsankräm. Annars lagar du bottnar och kräm efter vårt recept. Köp ett färdigt marsipanlock så ser tårtan proffsig ut.

  • 4  ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  •   fett och ströbröd till formen
  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 1  färdigkavlat marsipanlock
  • 1  färdig marsipanros
  •   tårtpynt
  •   florsocker
  •   Vaniljkräm:
  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 2  äggulor
  • 1 1/2 msk potatismjöl
  • 1 msk socker
  • 1/2  vaniljstång
  •   Fyllning:
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl hallonsylt
  1. Tårtbotten
    Smörj och bröa formen. Vispa samman ägg och socker. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175° i 40 minuter. Låt svalna och stjälp upp. Dela tårtbottnen i tre delar.
  2. Vaniljkräm
    Skär en skåra i vaniljstången och koka upp den i mjölken tillsammans med sockret. Använd en rostfri kastrull. Rör ner äggulorna och potatismjölet. Sjud på svag värme under vispning. Krämen får inte koka. När den tjocknar är den klar. Fiska upp vaniljstången och kyl krämen.
  3. Tårtan
    Vispa grädden. Blanda hälften av grädden med vaniljkrämen. Bre hallonsylt på en av tårtbottnarna. Bre vaniljgrädden ovanpå. Upprepa. Bre resten av grädden ovanpå och på kanterna på tårtan. Forma grädden till en jämn kulle. Lägg på marsipanlocket. Sikta florsocker över före servering, garnera med tårtpynt och lägg på marsipanrosen.

Annons:

Liknande recept

  •  17 ingr
  •  1,5 h
  •  17 ingr
  •  17 ingr
  •  1h 10 min
  •  19 ingr

Prinsesstårta

av Jan Hedh
  •  12 ingr
  •  26 ingr

Bärtartar

av Magnus Johansson
  •  5 ingr

Johans prinsesstårta

av Johan Sörberg
  •  16 ingr