Hemlagad ostkaka med frukt

Hemlagad ostkaka med frukt
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Hemlagad ostkaka med frukt

11 ingredienser

Med en fräsch frukt- och bärsallad i stället för enbart söt sylt blir ostkaka, färdigköpt eller hemlagad av keso, bra lunchmat för stranden. Observera att det ska bara vara en bittermandel i den hemlagade ostkakan. Du som vill kan hoppa över mandlarna och smaksätta med rivet citronskal.

Ingredienser

portioner
  • 1 l jordgubbar
  • 2 bananer
  • 2 dl blåbär
  • 1 dl apelsinjuice

Ostkaka:

  • 500 g cottage cheese
  • 0,5 dl sötmandel
  • 1 bittermandel
  • 3 ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk

Gör så här

  1. Fruktsallad: Skölj och snoppa jordgubbarna, dela i mindre bitar. Skala bananerna och skär i små bitar. Rensa blåbären. Frysta blåbär ska inte tinas. Varva bären i en ask eller skål med lock. Häll över lite juice. Förvara svalt.
  2. Ostkaka: Värm ugnen till 175°. Hacka mandeln och bittermandeln fint. Vispa ihop ägg och socker tills sockret löst sig. Rör i mandel, keso och vetemjöl. Rör till sist i mjölken. Häll smeten i en smord vid form på ca 1 1/2 liter. Grädda ostkakan tills den stelnat i mitten, dvs när en sticka känns torr. Det brukar ta en knapp timme.
  3. Servera fruktsalladen med ostkaka och generöst med råa bitar av morot och rädisa.