Dessertbricka

Dessertbricka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Dessertbricka

23 ingredienser

Vilken dröm! Bjud dina gäster på en hejdundrande dessertbricka. Fyll små, vackra glas och koppar med mousser och fromager, spritsa på grädde och dekorera med färska bär. Se den här bilden som ett förslag, säkert har du själv många idéer om vad som ska finnas i de olika glasen.

Ingredienser

portioner

Honungspannacotta, 4 portioner:

  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 gelatinblad
  • 2 tsk honung

Chokladmousse, 4 portioner:

  • 100 g mörk choklad
  • (till vit chokladmousse, 100 g vit choklad)
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 ägg

Mockapannacotta, 4 portioner:

  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk snabbkaffepulver
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 gelatinblad

Savarin:

  • 4 färdiga muffins

Sockerlag:

  • 1 msk citron, pressad
  • 1 msk apelsinsaft, pressad
  • 1 dl vatten
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 msk koncentrerad fläderblomssaft

Till servering:

  • grädde, vispad
  • färska bär (eller frukt)
  • (björnbär, jordgubbar, physalis, kiwi, äppelskivor mm)

Gör så här

  1. Honungspannacotta: Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången och sockret och häll på grädden. Värm långsamt och sjud blandningen på svag värme i 15 minuter. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp vaniljstången ur grädden och vispa i honungen. Krama ur och lägg ner gelatinbladen i den varma grädden och rör tills de smält. Häll upp smeten i vattensköljda portionsformar. Låt pannacottan stelna i kylen under minst 4 timmar.
  2. Chokladmousse: Lägg chokladen i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten i bottnen. Smält chokladen. Passa noga så att vattnet inte kokar, då kan chokladen bli grynig. Låt chokladen svalna. Skilj äggens gulor från vitorna. Det gör du enklast genom att låta äggvitan rinna mellan fingrarna. Kvar i handen blir gulan, hel och fin. Bara hälften av äggvitan ska användas. Vispa den hårt. Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att vitan rinner ut, då är den färdig. Vispa grädden hårt. Vispa gulorna och rör ner i den smälta chokladen. Rör ner chokladblandningen i den vispade grädden. Vänd till sist ner den vispade äggvitan. Ställ kallt någon timme innan moussen ska serveras.
  3. Mockapannacotta: Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången, kaffepulvret och sockret och häll på grädden. Värm långsamt och sjud blandningen på svag värme i 15 minuter. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp vaniljstången ur grädden. Krama ur och lägg ner gelatinbladen i den varma grädden och rör tills de smält. Häll upp smeten i vattensköljda portionsformar. Låt pannacottan stelna i kylen under minst 4 timmar.
  4. Savarin: Koka upp vatten och socker och koka tills sockret löst sig. Pressa ner citronsaft och apelsinsaft. Smaksätt med fläderblomssaft. Ta bort eventuell pappersform från muffinsen och dränk in muffinsen med lagen. Låt dem stå en stund att rinna av. Lägg upp på liten assiett.
  5. Dekorera desserterna med vispad grädde och färska jordgubbar eller andra bär före servering.