Citroncheesecake
Foto: TV4

Citroncheesecake av


12

Det här är en frisk cheesecake med smak av citron. Kakan är mycket mäktig, så du behöver bara bjuda på en bit per person.

Vad tyckte du om receptet? Tack för din röst
Se i fullskärmsläge Stäng
  1. Värm ugnen till 200°. Blanda mjöl och socker i en skål. Tillsätt fettet och finfördela det i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tryck ut degen som en platta i bottnen på en form med löstagbar kant. Ställ den 30 minuter i kylen. Grädda i ca 20 minuter och låt svalna. Låt sedan kallna helt.
  2. Lägg gelatinet i vatten i ca 5 minuter. Tvätta citronen, riv skalet och pressa ut saften. Spar 1 tsk saft till och 1 tsk skal till glasyren. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och återstående citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten. Värm den återstående citronsaften. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen på kakbottnen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen i minst 1 timme.
  3. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Tillsätt den sparade citronsaften. Blanda väl och låt svalna. Bre ut geléet så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills geléet stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en kniv.

  • 2,5 h
  • 8 ingr
  • 1 h
  • 5 ingr