Chokladtryffeltårta med mandelbotten

Chokladtryffeltårta med mandelbotten
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Chokladtryffeltårta med mandelbotten

6 ingredienser

En riktig härlig tyffeltårta som passar lika bra som dessert eller till en kopp te eller kaffe.

Ingredienser

portioner
  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 1,5 msk kakao

Tryffel:

  • 200 g mörk choklad (70 % kakao)
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Riv mandelmassan och blanda med ägg och kakaopulver. Vispa massan pösig med elvisp. Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, ca 22 cm. Smörj papperet och häll i smeten. Jämna till ytan och grädda på nedersta falsen i ugnen i18-20 minuter. Låt tårtbottnen svalna något och lägg över till ett tårtfat.
  2. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad. Lyft kastrullen från värmen och låt svalna. Rör ner en äggula i taget och tillsätt ca 1/2 dl ovispad grädde. Rör om till en smidig smet som får svalna något, men ej stelna. Vispa resterande grädde och blanda med chokladsmeten.
  3. Ställ bakformens ring på tårtfatet och bred den smidiga tryffeln över mandelbottnen. Se till att du fyller ut mot formens kanter så tårtans kant blir slät och fin. Täck med folie och ställ tårtan kallt, minst 3-4 timmar eller över natten.
  4. Lossa bakformen med vass kniv och lyft av den försiktigt.