Foto: TV4

Brylépudding


4

Crème caramel heter den i dag. På svenska kallades den förr för brylépudding. Franskans brûler betyder att brännas och i den här rätten betyder det att sockret i såsen karamelliseras. Servera antingen direkt i skålen eller vänd upp och ner på en assiett.

  • 3 dl kaffegrädde
  • 3 dl mjölk
  • 5  ägg
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  •   karamell:
  • 2 dl socker
  • 3 msk vatten
  1. Sätt ugnen på 200°. Smält sockret i torr stekpanna, häll i vattnet och rör noga, sockret ska vara tefärgat och ska inte brännas vid. Värm 4 portionsformar och häll i karamellen så att hela insidan blir glaserad.
  2. Koka upp mjölk och grädde. Vispa ägg och vaniljsocker i en skål. Slå den varma gräddmjölken över äggsmeten, vispa hela tiden. Sila smeten.
  3. Häll äggsmeten i formarna, täck med folie och grädda i vattenbad i ca 50 minuter. Servera bryléerna lätt avsvalnade eller kyl och förvara dem kallt till servering. Lossa med en kniv runt kanten på formen om puddingen inte lossnar. Lägg serveringsassietten ovanpå formen och vänd upp och ner, häll karamellsåsen över.

Annons:

  •  7 ingr

Crème caramel

av recept.nu
  •  7 ingr
  •  7 ingr

Crème caramel

av Johan Sörberg
  •  8 ingr
  •  13 ingr

Fylld lövbiff

av recept.nu
  •  6 ingr
  •  19 ingr