Crème caramel i kokott

Crème caramel i kokott
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Crème caramel i kokott

6 ingredienser

På svenska kallades den förr för brylépudding. Franskans brûler betyder bränna, och i den här rätten innebär det att sockret i såsen karamelliseras. Servera antingen direkt i skålen eller vänd upp och ner på en assiett.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl kaffegrädde
  • 3 dl mjölk
  • 5 ägg
  • 1,5 msk vaniljsocker

karamell:

  • 2 dl strösocker
  • 3 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält sockret i torr stekpanna, häll i vattnet och rör noga, sockret ska vara tefärgat och ska inte brännas. Värm 4 portionsformar och häll i sockersmeten så att hela insidan blir glaserad.
  2. Vispa ägg och vaniljsocker i en skål och koka upp mjölk och grädde. Slå den varma gräddmjölken över äggsmeten, vispa hela tiden. Sila smeten.
  3. Häll äggsmeten i formarna, täck med folie och grädda i vattenbad i ca 50 minuter. Servera lätt avsvalnade eller kyl och förvara kallt till servering. Lossa med en kniv runt kanten på formen om puddingen inte lossnar. Lägg serveringsassietten ovanpå formen och vänd upp och ner. Häll karamellsåsen över.