Cheesecake med körsbär i Maraschino

Cheesecake med körsbär
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Cheesecake med körsbär i Maraschino

14 ingredienser

En förutsättning för att laga en cheescake är att du har en form med löstagbar botten. Servera gärna med hallonsås, som du gör genom att köra frysta hallon till mos i matberedaren.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp digestivekex (à 400 g)
  • 1 msk smör
  • 2 msk malen kanel
  • 1 msk vatten
  • 600 g färskost
  • 4 dl crème fraîche
  • 7 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 citron, saft och skal
  • 1 msk vaniljsocker

Körsbären:

  • 1 l färska körsbär
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 6-8 cl Maraschino

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Finfördela kexen i matberedare eller stöt dem i mortel. Smält smöret och blanda kexsmulorna med smör, kanel och 1 msk vatten. Klä formen med smeten.
  2. Kör osten jämn och smidig i matberedaren. Tillsätt crème fraiche och blanda väl. Rör ner äggen ett i taget, låt smeten ta upp varje ägg ordentligt innan du sätter till nästa. Tillsätt till sist citronsaft, rivet citronskal, socker och vaniljsocker. Häll smeten i formen och grädda i 35-50 minuter eller tills fyllningen stelnat. Ställ kakan kallt.
  3. Kärna ur körsbären. Koka upp bären med vatten och socker. Lagen ska precis täcka bären. Dra kastrullen åt sidan, tillsätt Maraschino och kyl bären. Servera dem kalla till den kalla kakan.