Foto: TV4

Torsk med persiljesås


4

Kokt torsk med äggsås är en klassiker. Här varierar vi med att ugnsbaka torsken och servera med en härlig persiljesås. Även kolja eller annan vit fisk passar att servera med såsen.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  • 600 g torskfilé
  • 50 g smör
  •   salt, vitpeppar
  •   Sås:
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl fiskbuljong
  • 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 msk hackad persilja
  •   salt, vitpeppar
  •   Till servering:
  • 200 g potatis
  •   dill till garnering
  1. Värm ugnen till 200°. Smörj en liten långpanna. Lägg ner fisken. Krydda med salt och vitpeppar. Klicka smöret i och över fisken. Täck med folie. Stek i ugn tills fisken är 60°, det tar ca 15 minuter beroende på tjocklek.
  2. Fräs smör och vetemjöl i en liten kastrull. Späd med fiskbuljong, grädde och mjölk och låt såsen puttra i ca 5 minuter så att mjölsmaken försvinner. Rör ner persiljan och smaksätt med salt och peppar. Dra kastrullen åt sidan och håll såsen varm. Det går bra att byta ut halva mängden grädde mot mjölk för att få ett smalare alternativ.
  3. Servera fisken med såsen och nykokt potatis.

Annons:

  •  11 ingr

Kokt torsk med äggsås

av Pelle Johansson
  •  25 min
  •  9 ingr
  •  13 ingr
  •  13 ingr
  •  10 ingr
  •  9 ingr