Vårrulle på svamp med gravad oxfilé och svampskum

Vårrulle på svamp med gravad oxfilé och svampskum
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Vårrulle på svamp med gravad oxfilé och svampskum

9 ingredienser

Elegant och arbetat. Ibland vill man sätta tänderna i något riktigt vällagat och mat som får ta tid att laga. Oxfilén ska gravas och soppan ska tillagas och sedan skummas till vid servering. Flera olika moment, men väl värt besväret.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp vårrulledeg
  • karljohansvamp
  • 0,25 purjolök
  • smör, till stekning
  • 100 g gravad oxfilé

Svampskum:

  • 200 g champinjoner
  • 10 ml madeiravin
  • 4 dl vatten
  • 20 g torrmjölk

Gör så här

  1. Ansa och skär purjolöken i små bitar. Skär svampen i mindre bitar. Fräs purjolök och svamp i smör.
  2. Fördela fyllningen på vårrulledegen. Vik ihop kanterna och klistra ihop med vatten. Fritera vårrullarna gyllenbruna i 190 grader i fritös, efter det att du gjort svampskummet nedan.
  3. Svampskum: Skiva champinjonerna tunt. Fräs i smör så de blir gyllenbruna, inte brända. Låt dem rinna av i durkslag i 30 minuter.
  4. Koka upp vatten och madeira med svampen. Låt koka i5 minuter.
  5. Passera genom silduk, smaka av med salt och färskmald vitpeppar.
  6. 4.
  7. Ta svampvätskan och tillsätt 20 g torrmjölk och mixa med stavmixer. Toppa fonden med skummet och servera.
  8. Skär upp den gravade oxfilén i lövtunna skivor. Detta görs lättast i skärmaskin om oxfilén är fryst.
  9. Servera med soppa och nyfriterad vårrulle.