Foto: TV4

Kolbullar


4

Kolbullen var vanlig mat för skogshuggare, kolare och flottare som förr i tiden bar med sig stapelvaror som mjöl, fläsk och sirap till skaffning. För att tillföra något färskt plockades lingon på plats. Laga kolbullen i en gjutjärnspanna med höga raka kanter. Kan även lagas över öppen eld.

  • 8  skivor rimmat fläsk
  • 6 dl kallt vatten
  • 8 dl vetemjöl
  •   Till servering:
  •   knäckebröd
  •   sirap
  •   rårörda lingon
  1. Tärna och bryn fläsket i en gjutjärnspanna.
  2. Vispa ihop vatten och mjöl till en pannkaksliknande smet. Slå smeten över fläsket och fettet som smält i pannan. Om du steker över öppen eld, flytta pannan något så fort smeten börjar stelna, så att färgen i bottnen blir jämnare. Vänd kolbullen efter några minuter och stek den andra sidan.
  3. Servera kolbullarna med knäckebröd, sirap och rårörda lingon. Tips
    Du kan också ta ugnen till hjälp. Då gräddar du kolbullen i en ugnssäker form i 25-30 minuter i 225°.

Annons:

Liknande recept

  •  15 ingr
  •  16 ingr

Kycklingfilé

av Tommy Myllymäki
  •  9 ingr

Korvkaka

av recept.nu
  •  13 ingr
  •  9 ingr
  •  14 ingr

Gulaschgryta

av Reka Tompa
  •  2h 30 min
  •  17 ingr
  •  11 ingr