Kolbullar
Foto: TV4

Kolbullar
av


4 Tack för din röst

Kolbullen var vanlig mat för skogshuggare, kolare och flottare som förr i tiden bar med sig stapelvaror som mjöl, fläsk och sirap till skaffning. För att tillföra något färskt plockades lingon på plats. Laga kolbullen i en gjutjärnspanna med höga raka kanter. Kan även lagas över öppen eld.

  1. Tärna och bryn fläsket i en gjutjärnspanna.
  2. Vispa ihop vatten och mjöl till en pannkaksliknande smet. Slå smeten över fläsket och fettet som smält i pannan. Om du steker över öppen eld, flytta pannan något så fort smeten börjar stelna, så att färgen i bottnen blir jämnare. Vänd kolbullen efter några minuter och stek den andra sidan.
  3. Servera kolbullarna med knäckebröd, sirap och rårörda lingon. Tips: Du kan också ta ugnen till hjälp. Då gräddar du kolbullen i en ugnssäker form i 25-30 minuter i 225°.