Skär nötköttet i stora bitar och lägg i en rymlig gryta.
Salta och peppra lätt och fyll på med vatten tills vattennivån är ca 2 cm över köttet. Koka upp och skumma av.
Lägg i gul lök, grovhackade vitlöksklyftor, grovhackad chili (avlägsna först frön och hinnor), chilipeppar, mald koriander, mald spiskummin, morot, grovskuren kanelstång, lagerblad samt tomatpuré.
Sjud grytan på svag värme under lock i minst 2 timmar tills köttet är ordentligt mört. Fyll på med vatten om det behövs efter halva tiden. Grytan har sjudit färdigt när det går lätt att med en potatisstöt eller gaffel mosa sönder köttet. Ta då upp och släng kanelstången och lagerbladen.
Mosa sönder allt kött i grytan och lägg i grovhackad chorizokorv, avrunna kidneybönor samt majskorn Låt sjuda ytterligare 1 timme. Rör om då och då. Låt grytlocket ligga på till hälften så att vätskan kan försvinna och grytan därmed reduceras och bli mustigare.
När fem minuter av koktiden återstår häller du mörk choklad och liquid smoke. Rör om. Smaka av med salt och peppar.
Servera din chiligryta med kokt ris, cheddarost samt grekisk yoghurt smaksatt med rivet citronskal.