Foto: TV4

Chili


4

Recept på chili, chiligryta med högrev som får puttra mört i en gryta med öl, sambal och jalapeno. Gratinera din chili med ost och servera med nachos.

Hemligheten bakom en god chili ligger i att göra den så enkel som möjligt. En chili förbättrar man genom att ta bort ingredienser i stället för att lägga till fler, så smaken varierar för var gång den lagas. Det är viktigt att använda grytbitar och inte köttfärs. En chili blir oftast godare om den får stå till sig en dag.

Chili

  • 1 kg grytbitar av nötkött
  • 140 g bacon
  • 500 g gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk blandad malen svart- och kryddpeppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 burk jalapeno, inlagd finhackad
  • 2 tsk sambal badjak
  • 66 cl öl
  •   salt

Servera detta till din chili

  • 1  röd lök
  • 100 g cheddarost
  •   Nachos
  • 3 dl gräddfil
  1. Chili
    Skala och hacka den gula och den röda löken var för sig. Strimla bacon i småbitar och riv cheddarosten. Bryn baconet i en torr järngryta tills det tar färg. Lägg i köttet och den gula löken och bryn till vacker färg. Pressa ner klyftorna från en hel vitlök.
  2. Tillsätt spiskummin, peppar, oregano, jalapeñochili, sambal badjak och öl. Låt chilin sjuda på svag värme i minst två timmar - köttet ska bli så mört att det faller isär. Låt vätskan koka in. Smaka av med salt.
  3. Sätt ugnen på 275 grader. Gratinera chilin överströdd med riven ost precis före servering. Garnera med hackad rödlök och bjud ugnsrostade nachos och gräddfil till.

Annons:

  •  24 ingr

Chiligryta EM-style

av Sigrid Bárány
  •  18 ingr
  •  16 ingr
  •  24 ingr

Kycklingtacos med rostad tomatsalsa

av Tommy Myllymäki, Lisa Lemke
  •  30 min
  •  14 ingr
  •  14 ingr

Höstgryta

av recept.nu
  •  13 ingr

Burgundisk gryta

av Solveig Ternström
  •  50 min
  •  17 ingr