Foto: TV4

Potatisgratäng


4

Servera överbliven julskinka i mellandagarna med en god potatisgratäng och grönsallad som enkla tillbehör.

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 1/2 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 2  vitlöksklyftor
  • 3 dl riven gratängost
  •   smör
  1. Förvärm ugnen till 150 grader. Skala och skär potatis i 1–3 mm tjocka skivor och lägg skivorna i kallt vatten i 10 minuter. Ta upp och torka på hushållspapper.
  2. Smörj en ugnsform. Lägg potatisskivor i lager med salt och nymalen svartpeppar mellan. Pressa i vitlök och klicka lite smör överst. Värm grädde och mjölk och häll över så att det knappt täcker. Strö över ost.
  3. Grädda din potatisgratäng mitt i ugnen i 60–75 minuter tills potatisen är mjuk, grädden sugits upp och ytan är gyllenbrun.

Annons:

  •  10 ingr

Krämig potatisgratäng

av Nigella Lawson
  •  45 min
  •  7 ingr
  •  6 ingr
  •  6 ingr
  •  7 ingr
  •  12 ingr

Portionslasagne med kantareller

av Tommy Myllymäki, Lisa Lemke
  •  11 ingr