Friterade räkor med tre såser

Friterade räkor med tre såser
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Friterade räkor med tre såser

8 ingredienser

Det är opraktiskt att vara fler än 4-5 personer runt friterad fisk eller skaldjur, första satsen hinner bli kall innan alla fått mat. Investera i en hushållstermometer om fritösen inte har termostat! Utan fritös kan man fritera i 5 cm djup olja i rejäl, tjockbottnad kastrull. Ha alltid ett stort lock till hands att kväva lågor med, om oturen är framme. Ställ varken fritös eller oljekastrull under påslagen fläkt.

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida.

Ingredienser

portioner
  • ca 20 skalade räkor (stora)

Frityrsmet:

  • 2 äggulor
  • 3 dl ljus öl
  • 250 g idealmjöl
  • salt, nymald peppar

Till servering:

  • 2 dl Rhode Island-dressing ((2 dl majonnäs + 2 msk chilisås))
  • 2 dl aioli (med finhackade oliver)
  • 2 dl mango chutney (med chilisås)

Gör så här

  1. Vispa samman ingredienserna till smeten och låt den stå och svälla i ett par timmar (det går bra att fritera direkt men resultatet blir inte lika övertygande).
  2. Klappa räkorna helt torra och doppa i frityrsmeten.
  3. Hetta upp oljan till 175°C i en traktörpanna. Lägg ett par bitar i frityrsmeten och fritera allt eftersom. Fritera inte för mycket åt gången då blir oljan för kall. Låt rinna av på hushållspapper och ät räkorna varm tillsammans med olika såser.