Foto: TV4

Gräddsås (eller brunsås)


1

Vad vore köttbullarna och kalvsteken utan vår älskade gräddsås? Knepet för den godaste gräddsåsen är balansen mellan soja och svartvinbärsgelé.

  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 9 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  •   kinesisk soja
  •   köttbuljong
  •   ättika efter smak
  •   svartvinbärsgelé efter smak
  •   salt och malen vitpeppar
  1. Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta.
  2. Ta av kastrullen från plattan och rör ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt långsamt mjölken under vispning. Häll i köttbuljong.
  3. Tillsätt en gnutta ättika, sedan en klick gelé så att din gräddsås får en balans av surt och sött.
  4. Häll i soja för att få färg. Krydda med salt och peppar.

Annons:

Brunsås

av recept.nu
  •  6 ingr

Griljeringsröra till julskinka

av Ernst Kirchsteiger
  •  45 min
  •  7 ingr

Rådjurssadel

av Lars Viktorsson
  •  21 ingr

Dillaioli

av Ernst Kirchsteiger
  •  5 min
  •  6 ingr

2 sorters dip till Tv-mys

av Alexandra Zazzi
  •  16 ingr

Rört smör till sparris

av Norbert Lang, Johan Jureskog
  •  4 ingr