Foto: TV4

Gravlaxsås


4

Hovmästarsås, alias senapssås, alias gravlaxsås - kärt barn har många namn och nog är det här "barnet" mycket kärt och mycket svenskt. Den serveras traditionellt till gravlax, men har många användningsområden.

  • 1 dl svensk senap
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 1 msk HP-sås
  • 2 1/2 dl neutral olja
  • 2 dl hackad dill
  1. Blanda samman senap, socker och vinäger. Rör ner salt, peppar och HP-sås. Vispa sakta ner oljan tills det blir en tjock, blank sås.
  2. Rör i hälften av dillen och resten omedelbart före serveringen.

Annons:

Gräslökssås

av recept.nu
  •  12 ingr

Nobisdressing

av recept.nu
  •  12 ingr

Senapssås

av recept.nu
  •  9 ingr

Gravlax-sashimi med senapssås

av Claes af Geijerstam
  •  20 min
  •  7 ingr
  •  12 ingr