Foto: Jocke Olovsson

Kalljäst pizzadeg


6 stora, tunna pizzor

Kalljäst pizzadeg ger bra resultat när du vill baka egen pizza. Här är ett recept för dig som gillar en tunn och krispig pizzabotten. Pizzadegen ska jäsa i rumstemperatur 1 timme och sedan 5 timmar i kylen. Perfekt att sätta degen på morgonen och sedan baka ut vid middagstid!

Förslag på pizzatopping

Tomatsås, getost, tunt skivad rå potatis, skivad lök, sardeller och svarta oliver. Toppa med färsk timjan och lite olivolja efter gräddning.

Pizzadeg

  • 6 g torrjäst
  • 3.5 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk salt
  • ca 9-10 dl vetemjöl special
  1. Vispa ihop torrjäst (väg upp eller ta en halv påse), vatten, olivolja och salt i en bunke.
  2. Häll i tillräckligt med mjöl för att få en lättarbetad deg, knåda ordentligt eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
  3. Låt degen jäsa i rumstemperatur under en handduk till dubbel storlek (tar ungefär en timme).
  4. Ta upp degen, dela och forma den till 6 stora degbollar. Lägg upp dem på ett stort fat, täck med en fuktig kökshandduk och ställ in i kylen. Låt stå i minst 5 timmar.
  5. Baka ut till tunna pizzabottnar i önskad form. Toppa med det du gillar, lägg på osten direkt efter tomatsåsen.
  6. Grädda pizzorna med varmluftsfunktion på ca 200-225 grader, i 5-15 minuter (håll koll på när de får fin färg i kanterna). Grädda gärna på förvärmda plåtar.

Annons:

Liknande recept

  •  8 ingr
  •  1h 30 min
  •  12 ingr

Lingonbröd

av recept.nu
  •  14 ingr

Lök- och sardellpaj

av Hannu Sarenström
  •  13 ingr

Pizza!

av Niclas Wahlgren
  •  50 min
  •  24 ingr

Grönkålspaj

av recept.nu
  •  10 ingr

Åkes eminenta slöbröd

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  5 ingr