Matjestårta - smörgåstårta

Matjestårta - smörgåstårta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Matjestårta - smörgåstårta

9 ingredienser

En variant på den gamla vanliga matjessillen. Lätt att förbereda i god tid och extremt lättlagad om man har en matberedare. Trevligt att servera som förrätt tillsammans med öl och nubbe eller som en del av en buffé.

Ingredienser

portioner
  • 5 skivor kavring
  • 30 g smör
  • 1 burk matjessill
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 kruka färsk gräslök
  • 2 burkar kesella
  • 1 rödlök
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Mixa kavring och smör eller smula kavringen och blanda med mjukt smör. Bred ut på bottnen av en form med löstagbar kant.
  2. Hacka matjessillen. Skala och finhacka löken. Hacka persiljan och skär gräslöken smått. Blanda sill, lök, persilja, gräslök och kesella. Smaksätt med salt och peppar.
  3. Bred ut blandningen på kavringsbottnen och ställ i frysen 1 timme. Ta ut och ställ därefter i kylen fram till servering.