Foto: TV4

Klassiska kanelbullar


60

Kanelbullar kan se ut på lite olika vis. Mest kända är nog de traditionella snurrorna. Och visste du att kanelbullen har fått en alldeles egen dag? Den 4:e oktober firas den.

  • 300 g margarin
  • 1 liter mjölk
  • 100 g jäst (2 paket)
  • 2 dl strösocker/vit sirap
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk stött kardemumma
  • 1,7 kg vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk kanel
  • 50 g mjukt smör
  • 1  ägg
  •   pärlsocker
  1. Smält margarinet i en kastrull. Slå i mjölken och värm till fingervärme, 37°. Smula jästen i degbunken, lös upp med lite av degvätskan. Slå i resterande vätska, socker, salt och kardemumma. Rör om. Mät mjölet luftigt i litermått, tillsätt det lite i taget och rör degen slät och blank. Täck och jäs till dubbel storlek, ca 1 timme. Ställ upp 60 pappersformar fördelade på 2 plåtar.
  2. Sätt ugnen på 250°. Slå upp på mjölat bakbord, knåda väl och dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång platta. Bre på smör, strösocker och kanel. Rulla plattan, dela i 3 cm breda bitar. Det ska bli 15 bitar per rulle. Ställ i pappersformarna. Jäs 30 minuter under bakduk.
  3. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla och garnera. Grädda bullarna 5-10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler under duk.

Annons:

Vetedeg till kanelbullar

av Magnus Johansson
  •  13 ingr

Kardemummabullar

av Kristina Eriksson
  •  12 ingr

Lussebullekaka

av Kristina Eriksson
  •  16 ingr

Kanelbullar Anettes way

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  13 ingr

Mors hålkaka

av recept.nu
  •  13 ingr

Dinkeläppelbullar

av Kristina Eriksson
  •  14 ingr

Mammas kardemummakaka

av Malin Landqvist
  •  9 ingr
  •  15 ingr