Foto: TV4

Pepparkaksdeg


50

Recept på pepparkaksdeg som kan användas till både pepparkakshus och till vanliga pepparkakor! Pepparkaksdeg mår bra av att vila, gärna till nästa dag.

Pepparkaksdeg

  • 3 1/2 dl sirap
  • 2 1/4 dl socker
  • 300 g smör
  • 850 g vetemjöl
  • 3  ägg
  • 1-2 msk kanel
  • 1-2 msk nejlikor
  • 1-2 msk ingefära
  • 5 g bikarbonat
  • 6 dl florsocker
  • 1 dl äggvita
  • 1 msk citronsaft
  1. Pepparkaksdeg
    Koka upp socker och sirap. Ta av från värmen och tillsätt smöret i bitar och låt smälta. Låt massan kallna.
  2. Rör ner ägg, kanel, nejlikor och ingefära. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner, lite i taget. Låt pepparkaksdegen stå kallt, gärna till nästa dag.
  3. Sätt ugnen på 225grader. Kavla ut din pepparkasdeg så tunt som möjligt på bakplåtspapper. Ta ut pepparkakor med mått eller sporre. Dra över bakplåtspapperen till kalla plåtar. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Låt kallna helt.
  4. Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus
    Vispa ihop florsocker, äggvita och citronsaft till kristyren med elvisp. Vispa länge och väl, då blir kristyren snövit och fast. Spritsa kristyren på pepparkakorna. Det gör du enklast genom att använda engångssprits. Du kan också rulla en strut av smörpapper. Tips
    Ställ ut varma plåtar på balkongen eller annat kallt ställe, så kallnar de snabbt mellan varven.

Annons:

Liknande recept

  •  16 ingr

Pepparkakshus

av Mattias Kristiansson
  •  17 ingr
  •  10 ingr
  •  12 ingr
  •  10 ingr

Pepparkaksdeg till Eksta pepparkakor

av Anna och Fanny Bergenström
  •  10 ingr
  •  12h 55 min
  •  12 ingr
  •  8 ingr