Foto: TV4

Gräddsås (eller brunsås)


1

Vad vore köttbullarna och kalvsteken utan vår älskade gräddsås? Knepet för den godaste gräddsåsen är balansen mellan soja och svartvinbärsgelé.

  • 2-3 msk vetemjöl
  •   lite vatten eller steksky
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 tsk kinesisk soja
  • 1-2 msk kalvfond
  • 1-2 msk svartvinbärsgelé
  •   salt och malen vitpeppar
  •   vitvinsvinäger
  1. Rör ut vetemjölet med lite vatten eller steksky.
  2. Blanda alla ingredienserna och låt koka upp. När såsen är i den konsistens du önskar, smaka av och tillsätt eventuellt av med mer gelé, soja eller vinäger. Krydda med salt och vitpeppar.

Brunsås

av recept.nu
  •  6 ingr

Tinas BBQ-sås

av Tina Nordström
  •  11 ingr
  •  25 min
  •  12 ingr
  •  8 ingr

Örtagårdssås

av Fredrik Eriksson
  •  10 min
  •  11 ingr

Tre marinader

av recept.nu
  •  29 ingr
  •  20 min
  •  12 ingr
  •  40 min
  •  7 ingr