Paté på hare

Paté på hare
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Paté på hare

13 ingredienser

Den här patén kan man med stolthet ställa på bordet. Den smakar utmärkt gott ihop med syltade kantareller.

Ingredienser

portioner
  • 250 g kött av hare, grovmalet
  • 100 g rimmat fläsk, finmalet
  • 200 g malet späck
  • 100 g späck, fint tärnat
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 2 msk rött vin
  • 1 msk cognac
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar

Till formen:

  • små kvistar av färsk rosmarin
  • baconskivor

Till servering:

  • Syltade kantareller

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 90°. Lägg rosmarinkvistar i bottnen på en ugnssäker form som rymmer ca 1 liter. Klä formen med baconskivor.
  2. Blanda samman harkött, rimmat fläsk, späcksorterna och grädde. Tillsätt äggen, ett i taget och blanda med vin, konjak, salt och peppar. Stek en provklick och smaka av. Sätt till mer vin om färsen verkar för tjock. Häll färsen i formen ända upp till kanten och täck med baconskivor. Grädda i vattenbad i ugnen ca 2 timmar. Pröva med sticka att färsen stelnat.
  3. Lägg en skärbräda över den varma formen och ställ en kastrull eller annan tyngd ovanpå. Låt färsen svalna och sedan stå i kyl över natten. Servera med syltade kantareller.