Västerbottenspaj med kräftstjärtar

Västerbottenspaj med kräftstjärtar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Västerbottenspaj med kräftstjärtar

15 ingredienser

Kräftor och västerbottenost hör ihop. Grädda en stor paj eller gör små portionspajer. Den här pajen är även god som liten förrätt eller vickningsrätt när det inte är kräftsäsong.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 1 msk vatten, iskallt
  • 400 g Västerbottensost
  • 4 ägg
  • 4 dl standardmjölk
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • 1 förp kräftstjärtar i lag [380 g]
  • 1 tomat
  • 0,25 purjolök
  • rucolasallad
  • 2 tsk citron, pressad

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Hacka samman med mjöl och salt på ett bakbord. Arbeta snabbt ihop till en deg och knåda in vattnet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform.
  4. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.
  5. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Riv osten, fördela den i pajskalet och häll sedan på äggstanningen.
  6. Grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Låt pajen kallna helt innan den skärs i bitar.

Till servering

  1. Låt kräftstjärtarna rinna av i durkslag. Skär tomaten i klyftor. Ansa purjolöken och strimla den snett. Blanda kräftsjärtar, purjo och rucolablad. Pressa över citronsaft och fördela på assietter. Skär upp pajen och servera till kräftstjärtarna.