Foto: TV4

Farmors äppelkaka


6

En paj som passar utmärkt att göra så sommaräpplen, som brukar vara mjuka i köttet och ha tunt skal. Glass eller vaniljsås är gott till.

  • ca 1 1/4 l mjuka äpplen i bitar
  • 1/2 dl strö- eller farinsocker
  •   Smet:
  • 1 påse mandelbiskvier, ca 80 g
  • 1 dl ljummen mjölk
  • 125 g smör, mjukt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2  ägg
  • 2  äggulor
  •   rivet skal av 1/2 citron
  • 25  sötmandlar, skållade och malda
  1. Värm ugnen till 175°. Smöra en ugnsform. Blanda äpplen och socker och låt dra 20 minuter.
  2. Mixa eller stöt mandelbiskvierna och blanda dem med mjölken. Låt dra 10 minuter. Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggen ett i sänder och sedan de extra gulorna. Rör ned citronskal, mandelbiskvier och mandel.
  3. Varva äpplen och smet i formen med äpplen i botten och smet i det översta lagret. Grädda 30-40 minuter. Servera gärna pajen ljummen.

Annons:

Fransk äppelkaka

av Kerstin - Helsingborg
  •  40 min
  •  11 ingr
  •  11 ingr
  •  7 ingr

Moster Lisbeths äppelkaka

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  7 ingr
  •  25 min
  •  14 ingr
  •  11 ingr