Klassisk morotstårta

Klassisk morotstårta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Klassisk morotstårta

14 ingredienser

Klassisk morotstårta med rårivna morötter i kakan. Syrliga glasyr ovanpå blir en god smakbrytning till den söta tårtbottnen.

Ingredienser

portioner8 - 10

Botten:

  • 4 ägg
  • 350 g morot, rivna
  • 2,25 dl neutral olja
  • 4,25 dl vetemjöl
  • 4,5 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen kanel

Glasyr:

  • 100 g färskost (t ex philadelphia)
  • 45 g smör, mjukt
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Till servering:

  • blandad frukt (eller bär)

Gör så här

  1. Smörj och mjöla en tårtform. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ägg, olja och rivna morötter till en porös smet. Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt och kanel och vänd ner det i smeten. Häll smeten i formen och grädda i 50 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna.
  3. Glasyr: Vispa ihop färskosten med smöret, vaniljsockret och florsockret till en jämn smet. Bre glasyren över tårtan.