Foto: TV4

Vaniljbullar med saffran


20

De här bullarna är lättbakade, saftiga och har en härlig doft av saffran och vanilj. Så nog blir det lite julstämning i alla fall?

  • 7 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 dl standardmjölk
  • 25 g jäst
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)
  • 1  ägg
  •   Vaniljkräm:
  • 1 1/2 dl mellangrädde
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 1/2 msk socker
  • 1  ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1  ägg att pensla med
  •   strösocker att doppa i
  • 20  Bullformar
  1. Värm mjölk och smör till fingervarmt, 37°. Smula jäst i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Häll på resten av spadet, socker, salt, saffran och kardemumma samt ägg och nästan allt mjöl. Arbeta samman degen till smidig konsistens. Lägg degen att jäsa på varm dragfri plats i 30 minuter. Täck bunken med plastfilm.
  2. Vaniljkräm
    Vispa ihop grädde, mjöl och socker i en kastrull och koka blandningen i 3 minuter under vispning. Ta av kastrullen och rör ner ägget, hetta sedan upp krämen försiktigt tills den tjocknar. Dra den från värmen, rör ner vaniljsockret och vispa krämen sval. 3. Kavla ut degen till en kaka på ca 40x50 cm och skär ut 20 rutor. Lägg en klick kräm i mitten och nyp ihop bullarna i hörnen. Lägg dem med skarven nedåt i bullformar och jäs under handduk i 30 minuter. Vispa upp ägget, pensla bullarna och grädda i 225° i 10 minuter. Doppa bullarna i strösocker.

Annons:

Liknande recept

Vaniljbullar

av recept.nu
  •  12 ingr
  •  10 ingr

Saffransbullar eller släta bullar

av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
  •  11 ingr
  •  50 min
  •  9 ingr
  •  2h 40 min
  •  14 ingr

Saffransdeg

av Tove Nilsson
  •  8 ingr

Minisemlor

av Pelle Johansson
  •  1h 15 min
  •  13 ingr