Foto: TV4

Annas saftiga lussebullar


2h 13 min

Vårt mest populära recept på lussebullar med kesella i degen. Ger saftiga och hållbara lussebullar!

- Receptet är beräknat för ca 30 stycken bullar.

Annas saftiga lussebullar

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk 3%
  • 150 g smör
  • 250 g kesella
  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran (2 kuvert)
  • 1 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
  •   russin
  • 1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
  1. Annas saftiga lussebullar
    Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
  3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
  4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
  6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
  7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
  8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
  9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
  12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
  13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

Annons:

Det fina saffransbrödet

av Anna och Fanny Bergenström
  •  13 ingr
  •  10 ingr
  •  11 ingr
  •  15 ingr
  •  9 ingr

Baka semlor med kesella

av Thomas Lindberg
  •  1h 15 min
  •  13 ingr

Saffransbröd

av recept.nu
  •  11 ingr

Saffransbröd

av recept.nu
  •  11 ingr