Fjällets röda

Fjällets röda
Foto: TV4

Fjällets röda

Av: Rebecca - Skellefteå

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

Smör- och citronbrynt fjällröding med ärtpuré. Serveras med ostkräm och Rebeccas tunnbröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 port fjällröding
  • 1 citron
  • smör, till stekning
  • 5 dl frysta ärtor
  • salt
  • peppar
  • cayennepeppar

Skabrams ostkräm

  • Skrabams ost
  • 2 msk crème fraîche
  • dill
  • salt
  • peppar

Rebeccas tunnbröd

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk brunt farinsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 2 dl finmalt rågmjöl
  • 2 dl rågsikt
  • ca 6 dl vetemjöl

Gör så här

Fjällröding och ärtpuré

  1. Filéa fjällrödingen så att benen försvinner, stek sedan tre minuter på varje sida i smör med pressad citron.
  2. Koka upp cirka 5 dl frysta ärtor. När ärtorna blivit mjuka och varma mixas de till en puré tillsammans med kryddor som salt, peppar och cayenne.

Tunnbröd

  1. Smula jäst i en bunke, smält matfettet och tillsätt mjölk farin och salt i 37 grader.
  2. Rör ut jästen i mjölkblandningen.
  3. Blanda hjorthornssaltet med rågmjölet och rågsikten och rör ner det och därefter vetemjölet.
  4. Arbeta ihop degen för hand. Arbeta inte degen för länge så att den blir seg.
  5. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa övertäckt ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Sätt in plåtarna i ugnen så att de är heta när brödet ska gräddas.
  7. Häll upp degen på mjölad bänk och arbeta ihop den. Forma en lång längd och dela den i 20 lika stora bitar.
  8. Forma dem till runda bollar och platta till dem något och låt de ligga på mjölad bänk. Mjöla bullarna lätt på ytan så att de inte torkar.
  9. Kavla ut varje degboll på mjölad bänk till tunna kakor 25–30 cm i diameter. Vrid på kakorna under kavlingen så att de inte kavlas fast i bänken.
  10. Sopa av allt mjöl på över- och undersidan. Nagga kakorna med en kruskavel eller gaffel.
  11. Lägg dem på heta plåtar, sopa bort mjöl och grädda genast.
  12. Grädda högt upp i ugnen i ca 2 minuter.
  13. Sopa av kakorna efter gräddningen. Låt dem kallna på galler. Tillsätt gärna valfria örter, brödkrydda eller sirap i degen.

Skabrams ostkräm

  1. Riv eller skär osten i mindre bitar. Blanda ingredienserna till krämen och ställ in i kylen till fisken, ärtpurén och tunnbrödet är klart för servering.