Rabarberbakelse med vit chokladmousse

Rabarberbakelse med vit chokladmousse och maräng
Foto: TV4

Rabarberbakelse med vit chokladmousse

Av: Fredrik Svensson

Från: Hela Sverige bakar

17 ingredienser

3 h

Lyxig bakelse med vit chokladmousse, rabarbercurd och pudrad kakao.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Botten

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker [135 g]
  • 2 dl vetemjöl [120 g]
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk

Vit chokladmousse

  • 2 gelatinblad
  • 100 g vit bakchoklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 400 g rabarber

Rabarbercurd

  • 500 g rosaröd rabarber, skivad
  • 1,5 dl vatten
  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 50 g smör, rumsvarmt

Topping

  • jordgubbar
  • kakao

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten. Rör ner mjölken.
  4. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och vänd över botten på en kall plåt. Låt svalna.

Vit chokladmousse

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och blanda i gelatinet så att det löser upp sig.
  3. Vispa grädden ganska fast.
  4. Blanda ner äggulorna i den smälta chokladen under kraftig omrörning.
  5. Blanda ner en mindre del av grädden i ägg- och chokladblandningen. Tillsätt sedan resten av grädden och vänd försiktigt tills allt har blandats helt.
  6. Blanda i tunt skivade rabarberbitar. Ställ kallt i frys minst 1 timme.

Rabarbercurd

  1. Koka rabarbern i vattnet i en kastrull till ett mos. Pressa moset genom en finmaskig sil över en rostfri bunke.
  2. Blanda moset med ägg och socker.
  3. Ställ bunken i vattenbad (kastrull med sjudande vatten). Rör hela tiden tills det börjar tjockna och blivit en kräm, ca 15 minuter. Passa noga, det får inte blir för varmt, då är det risk att äggen koagulerar.
  4. Ta bunken från värmen. Sila krämen om den inte är slät. Tillsätt smöret i små klickar. Rör tills det har smält. Låt svalna. Förvara i kylen.

Montering

  1. Skär rundlar av kakan med hjälp av dessertringar.
  2. Använd osthyvel och hyvla tunna skivor på längden av rabarbern, skålla de därefter i ett durkslag. Lägg bitar av rabarber längs sidorna i ett lager.
  3. Fyll med mousse. Ställ in i frysen 1 timme .
  4. Lägg på en till bit kaka och garnera med bitar av rabarber. Ställ tillbaka in i frysen.
  5. Precis innan servering, toppa pudra över kakao och toppa med jordgubbar.