QP-ostron

QP-ostron
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

QP-ostron

13 ingredienser

Vad i hela fridens namn gör den här rätten här? Ja, inte vet jag hur den kom till. Jo förresten. Jag och min fru har en halvhemlig middagsklubb hemma hos oss, den heter kort och gott ”Middagsklubben”. Vi har en lista på ungefär 100 namn och en gång i månaden ger vi medlemmarna på listan en möjlighet att delta i en middag för 12 gäster med 14-18 rätter från Sichuan. Deltagarna får betala för maten och tar med sig egen dryck. Det blir härliga möten mellan gäster som inte träffats förut, massor av samtal och massor av mat. Vid en middagsklubb för ett tag sedan ville jag bjuda på något alldeles extra i början av middagen, QP-ostronen blev så omtyckta att de nu är ett stående inslag som jag förändrar och förbättrar hela tiden. Jag är medveten om att nivån är hög men testa vet jag! /Erik

Ingredienser

portioner ostron
  • 12 ostron, Fine de Claires eller Utah Beach
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 30 g smör
  • 3 msk risvin
  • 10 g vit misopasta
  • 0,5 tsk sichuanpeppar, rostad och mortlad
  • salt
  • kewpie majonnäs
  • sjögräs, sallad
  • gurka, strimlad
  • 80 g forellrom
  • chiliolja
  • grovt salt (att lägga ostronen på vid gratineringen)

Gör så här

  1. Öppna ostronen över en sil som står i en kastrull för att samla upp ostronjuicen. Lossa ostronet och låt det glida ner i silen.
  2. Lägg den kupiga delen av ostronet i en annan kastrull, släng den platta delen av ostronet.
  3. När alla ostronen är öppnade häller du vatten över ostronskalen och låter dem koka upp, detta för att rengöra och desinficera dem. Ta upp skalen och lägg dem på tork.
  4. Ta nu kastrullen med ostronjuice tillsätt schalottenlök och risvin, koka upp.
  5. Ta bort eventuella skalrester från ostronen och sjud dem i juicen, ca 30 sekunder, ta upp ostronen, tillsätt Sichuanpepparen och reducera juicen tills löken mjuknat. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner smör och misopasta. Smaka av och korrigera eventuellt med lite salt.
  6. Sätt ugnen på grillvärme. Häll grovt salt på en plåt och ställ ostronskalen i saltet.
  7. Bottna varje skal med sjögrässallad, lägg ett ostron ovanpå salladen. Skeda över ostronjuicen.
  8. Spritsa ett lager majonnäs ovanpå varje ostron och gratinera ostronen i ugnen tills de fått vacker färg.
  9. Ta ut plåten och toppa med gurkstrimlor, två droppar chiliolja och en sked forellrom. Servera bums!