Pytt i panna med surkål

Pytt i panna med surkål
Foto: Petter Bäcklund

Pytt i panna med surkål

11 ingredienser

20 m

"Det ofrivilliga vardagspusslet. Det snurrar ofta existentiella frågeställningar i klockverket uppe i mitt huvud. Hur gick vi från att leva som jägare och samlare till dagens reglerade samhälle och (ofta) inrutade liv?
En av de få saker som verkar ha varit konstant under människans existens på jorden är idén att man kan visa kärlek genom att laga och servera mat. Det är den äldsta kärleksförklaringen som finns och självklart har vi alla detta inom oss. Men hur ska vi ta fram det i vardagspusslet? Sen kommer jag på att den här rätten finns." /Christoffer Åström

Ingredienser

portioner
  • 200 g delikatesspotatis, med skal
  • 2 sujuk, skivad (eller annan kryddig korv)
  • 1 purjolök, strimlad (liten)
  • 250 g champinjoner, kvartade
  • 200 g surkål, strimlad
  • olivolja (till stekning)
  • smör (till stekning)
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Servering

  • ca 1 dl färsk kruspersilja, strimlad
  • 4 msk crème fraîche

Gör så här

  1. Halvera potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Förbered resten av ingredienserna medan potatisen kokar. Häll av vattnet från potatisen.
  2. Hetta upp en stor stekpanna. Droppa i olivolja och lägg i en klick smör. Stek korven i några minuter så att den får färg. Tillsätt potatis, purjolök och champinjoner. Stek på hög värme tills löken är mjuk och champinjoner och potatis fått färg. Krydda med salt och peppar.
  3. Dra av pannan från värmen och vänd i surkålen.

Servering

  1. Strössla persiljan över pyttipannan och klicka på crème fraîche.