Pull apart bread

koket.se
Pull apart bread
Foto: Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Pull apart bread

13 ingredienser

2 h

Pull apart bread med färskost, parmesan, vitlök och örter är ett perfekt buffébröd eller tillbehör till soppa!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner styck
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl neutral rapsolja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g färskost (naturell eller med örter)
  • 1,5 dl parmesanost, finriven
  • blandade örter (t.ex. persilja, timjan)
  • 1-2 klyftor vitlök, pressad

Toppning

  • ägg, uppvisat (eller mjölk vid äggallergi)
  • sesamfrön (eller valfria frön)

Gör så här

  1. Värm upp mjölken och vattnet till fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt degvätskan.
  3. Häll redan i rapsolja, honung och salt.
  4. Tillsätt lite mjöl i taget under tiden du arbetar degen på medelhastighet i en köksassistent eller med en elvisp med degkrokar. Arbeta degen i 10 minuter när allt vetemjöl är tillsatt.
  5. Täck skålen med plastfolie och lägg över en bakduk. Låt jäsa i 45 minuter.

Fyllning

  1. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål.

Utbakning

  1. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i två delar.
  2. Kavla ut den ena delen till en 1 cm tjock och rektangulär platta och bred på hälften av fyllningen.
  3. Dela degplattan i 12-15 stycken små rektangulära rutor som är ca 8x15 cm stora. Vik varje rektangulär ruta från kortsida till kortsida med fyllningen på insidan. Upprepa samma process med den andra delen av degen.
  4. Klä två brödformar med bakplåtspapper. Lägg i de vikta rutorna efter varandra med den öppna sidan uppåt i brödformarna. Lägg en bakduk över och låt jästa i 45 minuter.
  5. Sätt ugnen på 210 grader varmluft.

Toppning

  1. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö eventuellt lite frön över.
  2. Grädda näst längst ner i ugnen i ca 15-20 minuter, innertemperaturen ska vara 96 grader.