Prinsesstårta på Nellies vis

Prinsesstårta på Nellies vis
Foto: Andreas Lundberg/TV¤

Prinsesstårta på Nellies vis

Av: Nellie

Från: Hela Sverige bakar

21 ingredienser

Fräsch variant på prinsesstårtan med bärmousse och hallonkräm under vackert blå marsipan.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.

Ingredienser

Sockerkaka

  • 5 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 dl vatten, hett

vaniljsås

  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk vaniljsocker

Bärmousse

  • 250 g färska hallon och blåbär
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde

Jorddgubbsröra

  • 800 g jordgubbar
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 förp blå marsipan, till dekoration (rulle)
  • gul sockerpasta, till dekoration
  • rosa sockerpasta, till dekoration
  • guldiga sockerdekorationspärlor

Gör så här

Sockerkaksbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner det i äggsmeten och varva med det heta vattnet.
  4. Rör om försiktigt med en slickepott.
  5. Smöra och mjöla en form som är ca 22 cm i diameter. Häll i smeten.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.

Vaniljsås

  1. Ta en kastrull och häll ner alla ingredienser utom potatismjölet som du siktar ner.
  2. Sjud såsen under omrörning så att den inte bränner i botten.
  3. Sjud såsen tills den börjar tjockna, ta av från värmen och låt den svalna.

Bärmousse

  1. Vispa grädden tjock. Mosa bären lätt och blanda i vispgrädden tillsammans med vaniljsocker.

Jordgubbsröra

  1. Noppa jordgubbarna och skiva dem tunt. Blanda om med sockret.

Montering

  1. Dela sockerkakan i tre lika stora delar.
  2. Börja med att bre på ett lager med jordgubbsröra på första lagret av sockerkakan.
  3. Sätt på nästa del av sockerkakan och bre på all bärmousse.
  4. Lägg på nästa lager av sockerkakan och bre på vaniljkrämen. Avsluta med ett tunt lager grädde.
  5. Avsluta med att lägga på det blå marsipanlocket på hela kakan.

Dekorera tårtan

  1. Kavla ut gul sockerpasta 0,5 cm tjockt mellan två bakplåtspapper så att den inte fastnar.
  2. Rita en prinsesskrona som en mall att skära ut sockerpastan ur. Det som blir över när du skurit ut kronan använder du till bollar på kronan.
  3. Blommorna gör man av rosa sockerpasta. Tryck ut blommorna med hjälp av blomformar.
  4. Avsluta med guldiga sockerdekorationspärlor.