200 g små hela bläckfisk, baby optopus, urtagna och rensade
200 g bläckfiskringar, calamares
200 g små rödbarb (eller liten fjällad abborre)
200 g sardeller (eller ansjovis alt. liten strömming eller skarpsill)
200 g räkor med skal (med huvudet och tarmen borttagen men med skalet kvar på stjärten)
olivolja, för fritering
2 klyftor vitlök, hela
vetemjöl
salt
peppar
citronklyftor, till servering
Gör så här
Rensa fisken men låt ryggbenet och stjärtfenan vara kvar (huvudet kan vara kvar om så önskas). Skölj av dem väl och torka av med hushållspapper. Salta och peppra inuti och över fisken.
Häll upp rikligt med olja i en stekpanna med höga kanter. Lägg i vitlöksklyftor och låt dem fräsa tills oljan är upphettad. Friteringstemperaturen ska vara 180°C. Kontrollera temperaturen med hushållstermometer eller med en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt när oljan är klar för fritering. Ta upp vitlöken som kastas.
Häll mjöl på ett fat. Vänd, en fisksort i taget i mjölet och fritera varje sort för sig. Räkorna ska inte vändas i mjöl, de friteras direkt i pannan. De större fiskarna friteras 3-4 minuter, de mindre cirka 2-3 minuter, calamari och räkor i några minuter, tills alla sorter är gyllenbruna och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper.