Potatissallad med brynt smör

Potatissallad med brynt smör
Foto: Matilda Lindeblad
Ylva Bergqvist
Ylva Bergqvist

Potatissallad med brynt smör

Av: Ylva Bergqvist

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

30 m

"Den här salladen är så god att jag äter den rakt upp och ner med ett kokt ägg som enda tillbehör. Men om man tycker att det är lite fattigt passar det mesta grillat, såväl fisk som kött, och även tonfisk på burk bra till. Salladen är lätt att göra, men se till att allt håller ungefär samma temperatur (rumsvarmt). Den är godast att äta direkt efter det att smöret hällts på, och serverar du andra före dig själv är risken stor att de ätit upp innan du ens hunnit sätta dig vid bordet." /Ylva Bergqvist

Ingredienser

portioner
  • 1 kg potatis (t.ex. färskpotatis, amandine- eller sparris)
  • 100 g sallad, krispig (t.ex crisp, gem och cosmopolita)
  • 3 schalottenlökar
  • 2 hela saltgurkor
  • 1 kruka gräslök
  • 1 knippe dill

Brynt smör med kapris

  • 100 g smör
  • 1 dl kapris
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk sherryvinäger (eller äppelcidervinäger)
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Tvätta och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet, låt potatisen svalna och skär den i tärningar.
  2. Bryt loss sallatsbladen och lägg dem i iskallt vatten.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Hacka saltgurkan, gräslöken och dillen.

Brynt smör med kapris

  1. Bryn smöret i en kastrull tills det är ljusbrunt och doftar ljuvlig smörkola (jo det gör faktiskt det).
  2. Krama ur kaprisen och tillsätt mot slutet av bryningen så att den öppnar sig som små blommor.
  3. Lägg kaprisen på ett papper så att den krispar till sig ytterligare.
  4. Häll smöret i en skål.
  5. Vispa samman senap, vinäger och olja. Vispa ner smöret och smaka av med salt och peppar till en dressing.
  6. Blanda dressingen med potatisen medan den fortfarande är lite varm. Vänd ner örterna, löken och saltgurkan och det mesta av kaprisen.
  7. Torka sallatsbladen torra, gärna i en salladsslunga.
  8. Lägg upp på tallrikar med potatisen och toppa med kaprisen som är kvar.