Potatiskräm med Västerbottensost toppad med jordärtskocka och brynt smör

Potatiskräm med Västerbottensost toppad med jordärtskocka och brynt smör
Foto: TV4
benjamin profilbild 2023
benjamin profilbild 2023

Potatiskräm med Västerbottensost toppad med jordärtskocka och brynt smör

21 ingredienser

Lyxig förrätt där smakrik Västerbottensost möter potatis i en len kräm och serveras tillsammans med råstekta jordärtskockor, brynt smör och krispigt brödsmul. Krasse och färskriven pepparrot ger rätten en härlig pepprighet.

Ingredienser

Potatiskräm med Västerbottensost

  • 300 g mjölig potatis
  • 200 g Västerbottensost, riven
  • 20 g crème fraîche
  • 20 g smör
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • salt
  • peppar

Jordärtskocka

  • 400 g jordärtskocka
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Picklad gurka

  • 0,5 gurka
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk vatten
  • 0,5 msk ättiksprit 12 %

Brödsmul

  • 2 skivor vitt bröd
  • olivolja

Brynt smör

  • 100 g smör

Till servering

  • 100 g färsk pepparrot
  • 20 g gräddfil
  • 1 ask krasse

Gör så här

Potatiskräm med Västerbottensost

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av och låt den svalna något. Lägg potatisen i en matberedare tillsammans med crème fraiche, Västerbottensost, smör, finrivet citronskal, salt och peppar. Mixa till en slät kräm och smaka av med salt och peppar. Lägg krämen i en spritspåse.

Picklad gurka

  1. Blanda ihop socker, vatten och ättika i en liten skål till en ättikslag. Rör tills sockret börja lösa sig. Skär gurkan i fina små tärningar. Lägg gurktärningarna i ättikslagen.

Brödsmul

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Skär brödskivorna i mindre bitar. Lägg på en plåt och rosta i ugnen ca 30 minuter. Ta ut, låt svalna och mixa dem till ett smul i en matberedare.
  3. Stek på medelvärme i olivolja i en stekpanna tills smulorna är krispiga. Salta, vänd runt och lägg dem på ett hushållspapper.

Råstekt jordärtskocka

  1. Skala och dela jordärtskockorna. Rosta dem i en stekpanna på lite mer än medelvärme, först i en torr panna och när skockorna börjat ta färg häller du på ca 0,5 dl olivolja. Stek tills de är genomstekta. Avsluta med att salta och peppra.

Brynt smör

  1. Bryn smöret i kastrull under vispning.

Servering

  1. Skala och riv pepparroten, lägg upp gräddfilen i sprits
  2. Fördela potatiskrämen med Västerbottensost på fyra tallrikar, sprid ut så att det ligger som ett lager på tallriksbotten, toppa med skockor, smörgåskrasse, riven pepparrot, picklad gurka, brynt smör, gräddfil och brödsmul.