Porchetta - fläskrullad med örter

Tina Nordström KM

Porchetta - fläskrullad med örter

10 ingredienser

Tinas recept på porchetta, italiensk söndagsstek på benfri fläsksida som fylls med örter och bakas i ugn på låg temperatur.

Ingredienser

Tinas porchetta

  • 1,5 kg färsk fläsksida med svål
  • 3 msk havssalt
  • vitpeppar, nymald
  • En rejäl näve färska valfria örter
  • 5 klyftor vitlök
  • 3 dl torkade aprikoser
  • olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl vatten

Övrigt

  • bindgarn

Gör så här

  1. Ta fram fläsksidan, svålsida ner, och gnid in den med salt och vitpeppar. Låt ligga och rimma i rumstemperatur i cirka en 1-1,5 timme.
  2. Repa av bladen på de färska örterna och hacka dem fint tillsammans med vitlöken och aprikoser.
  3. Bred ut fyllningen på fläsksidan och rulla ihop till en fast rulle. Gör en ögla på snöret och bind upp fläsksidan till en snygg rulle, snitta svålen med en vass kniv sida till sida.
  4. Värm ugnen till 275 grader.
  5. Gnid in rullen med olivolja, placera den i en ugnsfast form i mitten av ugnen.Vänd den så att den får fin brynt färg runt om innan du sänker temperaturen till 140 grader. Häll på vinet och vattnet så att porchettan kan ösas lite då och då.
  6. Tillaga i ca 2,5 timme.
  7. Ta ut porchettan ur ugnen. Flytta över köttet på ett övertäckt fat och låt vila. Skiva upp och servera med en god sallad eller ugnstekta rotfrukter.