Söt dessert med kolasås, maränger, vispad grädde och digestivekex.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
maräng
6 äggvitor
6 dl florsocker
Polvito
3 dl vispgrädde
25 g smör, rumstempererat
5-6 digestivekex
2 dl dulce de leche (eller kolasås)
färska blåbär (eller hallon)
Gör så här
Maräng
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda florsocker och äggvitor i en skål. Vispa pösigt över sjudande vattenbad, se till att skålen passar i kastrullen, så att inte ångan sipprar upp. När massan pösat till sig efter ca 5 min, ta från vattenbadet och fortsätt att vispa tills smeten är helt fast.
Nu kommer det roliga; spritsa till skruvar eller forma till ägg eller berg. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 40 min. När marängerna inte känns kladdiga på undersidan är de klara.
Polvito
Smula sönder kex i en bunke och mixa med det rumstempererade smöret. Pressa ner smeten i portionsskålarna så att du får en tjocklek på en halv centimeter.
Vispa grädden så att den inte blir allt för tjock. Smula i 5-6 maränger. Vänd runt med slev.
Värm upp den karamelliserade mjölken till kroppsvärme. Varva några lager med kolasås och grädde i portionsskålarna. På toppen smular du maräng och lägger på några färska blåbär eller hallon.