Plättar med sylt och grädde

Plättar med sylt och grädde
Foto: TV4

Plättar med sylt och grädde

12 ingredienser

30 min

Plättar med hemkokt sylt och grädde smaksatt med äkta vanilj. Sylten ger en stor sats och går bra att halvera om man inte vill få sylt över till nästa gång.

Ingredienser

portioner

Plättar

  • 2 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 msk smör, smält
  • smör, till stekning

Drottningsylt

  • 250 g hallon
  • 250 g blåbär
  • 300 g syltsocker

Vaniljgrädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk färskost
  • 1 vaniljstång, urkskrapade frön

Gör så här

Plättar

  1. Vispa äggen tillsammans med hälften av mjölken.
  2. Vispa i mjölet. Tillsätt resten av mjölken, salt och smält smör. Vispa ihop till en jämn smet.
  3. Stek plättar av smeten i smör i en plättlagg.

Drottningsylt

  1. Blanda allt i en kastrull. Låt koka upp och låt koka ihop enligt anvisning på sockerpaketet.

Vaniljgrädde

  1. Blanda alla ingredienser i en skål.
  2. Häll över i en sifon. Stäng ordentligt och ladda sifonen med en patron.
  3. Servera plättarna med drottningsylt och vaniljgrädde.