Plättar med hemkokt sylt och grädde smaksatt med äkta vanilj. Sylten ger en stor sats och går bra att halvera om man inte vill få sylt över till nästa gång.
Ingredienser
Plättar
2 ägg
6 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk smör, smält
smör, till stekning
Drottningsylt
250 g hallon
250 g blåbär
300 g syltsocker
Vaniljgrädde
2 dl vispgrädde
1 msk färskost
1 vaniljstång, urkskrapade frön
Gör så här
Plättar
Vispa äggen tillsammans med hälften av mjölken.
Vispa i mjölet. Tillsätt resten av mjölken, salt och smält smör. Vispa ihop till en jämn smet.
Stek plättar av smeten i smör i en plättlagg.
Drottningsylt
Blanda allt i en kastrull. Låt koka upp och låt koka ihop enligt anvisning på sockerpaketet.
Vaniljgrädde
Blanda alla ingredienser i en skål.
Häll över i en sifon. Stäng ordentligt och ladda sifonen med en patron.
Servera plättarna med drottningsylt och vaniljgrädde.