Pizza bianco med ostkräm och grönsaker

koket.se
Pizza bianco med ostkräm och grönsaker PS
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Pizza bianco med ostkräm och grönsaker

15 ingredienser

1 h + 2,5 h jäsning

En vit pizza, alltså en pizza utan tomatsås, toppad med ricotta- och parmesankräm, krispiga grönsaker som broccoli och rädisor samt lättgravade citronskivor. Otroligt god att äta som hel pizza eller att slicea och bjuda som tilltugg till drinken.

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pizzadeg

  • 15 g jäst
  • 450 g vatten [4,5 dl]
  • 5 g olivolja [1 tsk]
  • 800 g vetemjöl [13, 3 dl]
  • 15 g salt [0.8 msk]

Pizzor

  • 4 pizzadegar (à 200 g)
  • 1 citron (ekologisk)
  • 150 g ricotta
  • mjölk (en skvätt)
  • 50 g parmesanost, riven
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 broccoli
  • 8 rädisor
  • 200 g gröna blad (t ex rucola, basilika och spenat)
  • strösocker
  • havssalt

Gör så här

Pizzadeg

  1. Lös upp jästen i vatten och olivolja. Rör i vetemjöl och salt. Knåda till smidig deg. Låt jäsa 30-60 minuter under en bakduk i rumstemperatur.
  2. Väg upp degen i bitar som väger cirka 200 g. Forma bitarna till släta och runda bollar samtidigt som du spänner ytan på degen. Lägg på en smord plåt. Låt jäsa 1,5 timme under duk i rumstemperatur. Det går också bra att kalljäsa bitarna i kylen över natten.

Pizzor

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en upp och nedvänd plåt. Plåten ska bli riktigt varm så att du kan lägga pizzan direkt på den varma plåten och sen grädda direkt.
  2. Skär citronen i tunna skivor. Lägg ut skivorna på en tallrik. Pilla bort kärnorna Strö över lika delar salt som socker. Låt stå och marinera i minst 20 minuter.
  3. Mixa eller rör ihop ricotta, olivolja, parmesan och salt till slät kräm. Späd med lite mjölk så att det får en bredbar konsistens.
  4. Hyvla eller skär broccolin i tunna skivor. Skiva rädisorna tunt.
  5. Baka ut pizzabottnar på mjölat underlag. Lägg över på bakplåtspapper.
  6. Bred på ricottakräm och lägg på broccoli. Lägg ett par skivor gravad citron på varje pizza. Ringla på lite olivolja och krydda med salt och peppar.
  7. Lyft över bakplåtspapper med pizzan till den varma plåten och grädda i ugnen, 8-10 minuter.
  8. Tag ut och toppa med gröna blad och skivade rädisor.