Pistagegifflar

koket.se
Pistagegifflar
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Pistagegifflar

7 ingredienser

2 h

Smördegsgifflar fyllda med mandelmassa och toppade med hackade pistagenötter.

Tips:
Gillar du variation? Använd halva satsen smördeg till att göra

Birgittas frasiga äppelknyten

.

Se Birgitta Rasmusson laga receptet

logo

Ingredienser

  • 4-4,5 dl vetemjöl
  • 1,25 dl vatten
  • 1 tsk ättika
  • 200 g smör
  • 200 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • pistagenötter, hackad

Gör så här

  1. Häll mjölet i en degbunke. Tillsätt vattnet och ättikan. Lägg också i en fjärdedel av smöret. Arbeta samman till en deg.
  2. Forma till en rund boll och skär ett kryss i degen. Låt degen vila 15 min inlindad i folie.
  3. Platta ut degen till en fyrkant. Använd en osthyvel och hyvla resten av det kalla smöret i tunna skivor. Lägg smörskivorna på degen.
  4. Slå in smöret genom att vika upp degens hörn mot varandra som ett kuvert. Vänd degen så att skarven kommer ned mot bakbordet. Kavla ut degen lätt med kaveln till en rektangulär kaka, 1,5 cm tjock. Vik den i tre delar. Låt vila i kyl 10 min.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangulär kaka. Vik den i fyra lager. Låt den vila. Upprepa och vik på nytt två gånger till. Låt degen vila kallt 10 min.
  6. Kavla ut smördegen till en eller två runda kakor ca 30 cm i diameter. Sporra eller skär ut 16 trekanter.
  7. Riv mandelmassa och arbeta ihop smidig med lite äggvita. Lägg en klick mandelmassan i mitten av varje kaka. Rulla ihop till gifflar. Lägg gifflarna på vattensköljd plåt.
  8. Pensla med uppvispat ägg. Strö på hackad pistagemandel.
  9. Grädda i 225 grader, 8-10 min.