Kalvtournedos med potatispuré

Kalvtournedos med potatispuré
Foto: TV4

Kalvtournedos med potatispuré

Av: Philip Hedberg

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

3h

Pancettalindad kalvtournedos med potatispuré, rödvinssky och ugnsbakade körsbärstomater passar som handen i grillvanten när du vill bjuda på finmiddag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och finns även med i kokboken med samma namn. Alla recept som är utvalda till kokboken är provlagade och bearbetade av matskribenten och kocken Tove Nilsson.

Ingredienser

portioner
  • 250 g röda cocktailtomater, halverade
  • 250 g gula cocktailtomater, halverade
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 msk balsamvinäger

Rödvinssky

  • 2 morötter, hackade
  • 1 rödlök, hackad
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 50 g pancetta, tärnad
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 0,5 msk majsstärkelse
  • 0,5 msk vatten

Kött

  • 4 bitar kalvfilé (à 150 g styck)
  • 8 TUNNA SKIVOR PANCETTA

Potatispuré

  • 800 g potatis [ca 15 st medelstora]
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • smör (eller olja)
  • salt (efter smak)
  • peppar, nymald, (efter smak)

Gör så här

Tomater

  1. Sätt ugnen på 50 grader.
  2. Lägg tomaterna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Torka i mitten av ugnen ca 2 timmar.
  4. Blanda tomaterna med olivolja och vinäger vid servering.

Rödvinssky

  1. Fräs morötter, rödlök, schalottenlök, vitlök, pancetta och tomatpuré i olja ca 3 minuter i en kastrull.
  2. Tillsätt vin och låt sjuda 2–3 minuter.
  3. Tillsätt därefter vatten och fond.
  4. Låt koka och reducera till hälften.
  5. Sila och red med majsstärkelse utblandad med vatten.
  6. Smaka av med salt och peppar.

Kött

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Linda pancettan runt kalvfilén och fäst ihop med tandpetare.
  3. Salta och peppra köttet och bryn runtom på hög värme.
  4. Stek färdigt i mitten av ugnen till en innertemperatur på 56 grader för rosastekt, det tar 30–40 minuter.

Potatispuré

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Häll av och mosa med slev eller stomp.
  3. Värm grädde, mjölk och smör och vispa in i potatisen med en elvisp.
  4. Salta och peppra efter smak.